Spelsysteem

Hieronder ons  schema voor totaal weduwschap  voor de overnachtvluchten.

Met het koppelen houden wij er rekening mee, welke duiven op welke vlucht(en) worden ingedeeld. Dan gaat het volledige koppel op een vlucht mee. Wij maken 3 ploegen voor de diverse vluchten. Maar de vorm zal toch uiteindelijk maatgevend zijn.

Meestal koppelen wij als het weer het toelaat eind Februari met volle maan ( bijgeloof ) de kwekers. Dan leggen wij de eieren om van de koppels waar we extra jongen van willen naar de voedsters. Zodra de eieren zijn gelegd direct overleggen. Deze vogels zullen dan binnen 10 dagen weer op eieren komen. Zo kweek je in een ronde 4 jonge duiven van de betere duiven

Als de jongen ongeveer  3 week zijn, gaan ze van het kweekhok naar hun verblijf in Overschild .            Alle jongen zetten wij in een hok met stro op de grond. Hier leren ze dan heel snel zelf eten en drinken. Ook de koppels welke overgelegd zijn komen hier ongeveer  10 dagen later naar toe.

Hoe gaan wij onze overnacht duiven invliegen . Als het uitkomt eerst op nest tot de scheiding daar is. Dan gaan de duiven iedere week de mand in om kilometers te maken. Ze moeten toch minimaal  1000 km onder de vleugels hebben.  Wel kijken we naar het weer, bij slechte weersvoorspelling niet meedoen. De duiven krijgen voor hun eerste overnachting zo’n 10 dagen rust. De duiven die niet meegaan doen we weer op de programma vluchten mee. Dus andere ploegen gaan dan gewoon door tot zij voor hun eerste in vlucht staan (wel 10 dagen rust geven). Met de opleervluchten wordt niet getoond. De ploeg  welke op de vlucht gaat, worden op de inkorfdag vanaf ongeveer 10 uur bij elkaar gelaten. De doffers welke thuis blijven worden dan opgesloten in hun broed bak.

Training van de duivinnen ’s morgens en ’s avonds vanaf ongeveer  20 uur. Voor het  uitlaten geven wij meestal een beetje voer dan vliegen zij langer. Deze duivinnen worden int het begin krap gehouden met voeren, later moeten zij worden gevoerd zoals de weduwnaars. Dit is voor ieder zijn eigen inzicht. De doffers trainen ook zowel ‘s morgens als ’s middags. Willen zij direct weer naar binnen dan met de vlag gaan werken. Hok dicht laten tot zij zijn uitgevlogen. We Laten de duivinnen eerst gewoon los op hun hok op de schappen. Gaan de eersten met elkaar aanlopen dan sluiten wij deze op. ‘s Morgens en ’s avonds na het vliegen gezamenlijk voeren op de vloer. Mochten de duivinnen met elkaar aanpappen, dan ongeveer 15 min laten lopen voor het drinken. Daarna weer opsluiten. Ongeveer  5 dagen voor de overnacht vluchten opvoeren met energie voer, tovo, snoep en enkele pindas. Als de duiven terug komen van de vlucht de thuisblijvers opsluiten. De duiven van de vlucht laten wij dezelfde dag bij elkaar. Het voeren doen wij gewoon gezamenlijk op de vloer of in de voerbak.

Dit is in vogelvlucht ons systeem.

Reacties zijn gesloten.