Medische begeleiding

Medische begeleiding  (Systeem J. Jellema)

Voor ons begint een nieuw kweek/vliegseizoen met een enting tegen paratyfus. Deze enting wordt niet alleen gegeven om de duiven te beschermen tegen paratyfus, maar mijns inziens verhoogt het ook de algehele weerstand. Waarschijnlijk volstaat een éénmalige enting voor het voldoende opbouwen van weerstand.
De paramyxo enting doen we meestal als de duiven op eieren zitten. Eigenlijk kan deze enting op ieder moment worden verricht zolang het maar niet gezamenlijk met de paratyfus enting wordt gedaan.

Standaard worden de duiven ieder jaar ontwormd. Het nut van ontwormen wordt nogal eens onderschat. Dit komt mede doordat lichte wormbesmettingen of een besmetting in een vroeg stadium niet altijd gevonden worden in een mestonderzoek. Hierdoor denkt men onterecht dat wormen uitgesloten kunnen worden als oorzaak van tegenvallende prestaties.

Dit ontwormen wordt in april gedaan met een wormpil van Belgica de Weerd. Veertien dagen later krijgen ze een anti-luis /worm druppel in de nek. Deze druppel is op basis van Ivermectine.

Drie weken voor het inkorven van de eerste overnachting krijgen de duiven een vierdaagse geelkuur, Ronidasol 10% (1,5 gr/ltr water).

Wat wij zeer belangrijk vinden is het voldoende beschikbaar zijn van verschillende mineralenmengsels (bv. Vitalith). Wij gaan ervan uit dat een duif intuïtief aanvoelt wat hij nodig heeft. Zeker duiven op nest hebben veel behoefte aan voldoende verse mineralen.

Hieronder geef ik schematisch weer wat wij op medisch gebied in het seizoen met onze oude duiven doen.

–    Begin januari 
Paratyfus enting

–    Eind maart
Paramyxo enting

–    April       
Ontwormen
14 dagen later anti-luis /worm druppel

–    Begin mei      
4-5 daagse geelkuur

–    Bij thuiskomst electrolyten door het water,
–    Regelmatig verse groenten (sla, andijvie, kool),
–    Voldoende verse mineralen.

 

 

Reacties zijn gesloten.